2013. december 30., hétfő

BJD Ball Jointed Doll - néhány érdekesség róluk

Első BJD babám Doll Zone Hid.
Kíváncsi vagy, mit jelent a BJD ? Írok  pár információt róluk, mit kell tudni :
A neve,BJD baba a Ball Jointed Doll elnevezés rövidítéséből ered. Gömbízületes baba.Elsősorban az ázsiai országokban készítik őket , mint Japán, Dél-Korea és Kína .
Egy speciális , resin műgyantából készülnek,emiatt a babáknak  nagyobb súlya van, mint a megszokott műanyag babák.Az anyaga törékeny, de nem annyira, mint a porcelánbabák,
azonban nem szabad leesniük. Nem nagy gyárakban,futószalagon gyártják, hanem kis  manufaktúrákban,a darabokat először kiöntik,utána csiszolják, alakítják, és összeszerelik.
Általában 14-17-ízületük van az egész  testben , így lehetővé válik, hogy az emberi test mozdulatait  tökéletesen lemásoljuk velük. Az ízületek gömb formájúak, ez lehetővé tesz minden
irányú mozdítást.Többféle méretben készülnek, 10 cm -től  70 cm magasságig, sőt még magasabbak is akadnak. Vannak human babák, meg mindenféle fantasy figurák is, manók, tündérek,
manga történetek hősei, stb, és készülnek már BJD állatok is.
Mivel ezek a babák öntött darabokból készülnek , előfordulhat rajtuk kis öntési vonal, egyes vállalatok eltávolítják ezeket az értékesítés előtt , más cégek meghagyják ezt a fogyasztó számára.
Az arc részleteinek festését,vagy sminkelését  face up-nak nevezik. A legtöbb gyártó kínál face up opciót a vásárlás során, persze külön díj ellenében ( 25 $ -tól kezdve 50, vagy több )
Sok babacég azt is lehetővé teszi, hogy a babát testfestéssel, színezve rendeljük, illetve különböző 'bőr'színekben. A különféle bőr tónusok kicsit eltérhetnek a különböző gyártóknál.
Alap színek:Fehér , rózsaszínes / fehér, sárgás, normál pink , tan skin (világosabb és sötétebb) . Egy nemrégiben  megjelent, újabb típus, az első afrikai BJD , Cocori , az Iplehouse-tól .
Ő nagyon sötét ,  realasztikus  afrikai bőrszínű.Vannak még fantázia színű babák is, kék,zöld,szürke,stb.
 Van még sokféle lehetőség annak érdekében, hogy az elképzelt, egyedi babát kapjuk meg.
A modern BJD általában egy kopasz baba, a feje  több darabból áll, ezeket gyakran kis mágnesek tartják a helyén. A fej így kinyitható , és hozzáférünk  a fej belsejében a szemekhez,
 azokat cserélni tudjuk különböző színűre, vagy az állását, a nézés irányát is meg lehet változtatni.  A babák parókát viselnek, ez szintén rengeteg variációs lehetőséget rejt magában!
Több mint 40 gyártó készít  BJD babákat , mindegyik a saját egyedi stílusában, a saját babatervezőivel készítteti el az újabb szobrokat, amiből azután a babákat létrehozzák.
 A babák csoportosítása  életkor és testforma szerint a nagyon fiatal gyerekek, a fiatal felnőttek, és a felnőtt férfi-nő babák.Testarányaik,arcvonásaik életkoruknak megfelelőek.A babák anatómiailag korrektek, megvan minden testrészük :)
A BJD-k nem gyerekeknek való  játékbabák , és mert  kézzel készített jellegűek , eléggé költségesek .
 Emiatt is erősen ajánlott , hogy vásárlás előtt nézegessünk körül alaposan, a  kiválasztott babáról keressünk minél több képet, ne csak a céges képeket, hanem az új tulajdonosok  képeit is.
Ami a kiegészítőket illeti, a BJD babák ruhatárát és méretarányos használati tárgyaikat rengeteg tervező alakítja ki.Megtalálható minden stílus, amit csak ki tudunk gondolni,  és ha a kívánt stílusú
ruha, vagy cipő  mégsem áll rendelkezésre , vannak BJD divattervezők és varrónők, akik egyedi megrendeléseket is megvalósítanak, - ha ki tudjuk fizetni.
 Még sokféle lehetőség létezik a BJD babák testreszabásához, a hobbinak ez az egyik legnagyszerűbb része, minden baba más és más egyéniséggé lesz, ahogy a tulajdonosa keze alatt alakul.
 Sok művész vállal  arc- és  test módosításokat és / vagy  tetoválást is, ezekkel még karakteresebbé tehető a baba.
Nagyon jó szórakozás ruhákat varrni, parókát készíteni neki, meg mindenféle apró kis tárgyakat, pl. könyvet, teáscsészét,füzetet,ceruzát, hátizsákot,...stb...végtelen lehetőség a játékra, a játékos alkotásra.
Remélem, egyre bővül a BJD baba tulajdonosok száma itthon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése