2018. november 21., szerda

Régi idők hölgyei DeAgostini porcelánbabák

Pár évvel ezelőtt lehetett kapni az újságárusoknál ezeket a Régi idők hölgyei porcelánbabákat, az újság mellékletei voltak. Nem kis szerencse kellett, hogy valaki többfélét tudjon venni, merthogy egy-egy újságosnál leginkább ugyanolyanokat lehetett kapni. Nekem akkor nem fogták meg a fantáziámat, pedig csodaszépek ám!
Nemrégen viszont belefutottam hasonló kis porcelánbabácskákba, ők is DeAgostini babák, csak ők a népviseletes sorozat. Lengyel tájegységek viseleteibe vannak öltöztetve, róluk egy másik írás lesz majd. (Kár, hogy magyar viseletes babákról nincs ilyesmi. )
Vissza a hölgyekhez. Kb 20-22-cm 'magasak', tehát kicsikék, így könnyen elhelyezhető belőlük egy kisebb csapat is. Egész testük porcelánból van, és a kezük-lábuk mozgatható, meg a fejecske is, így körül tudnak nézni. Az elnevezésük pedig : régi idők hölgyei-azaz, regényhősök, történeti alakok, teljesen korhű öltözékekben.
A ruháik egészen fantasztikusak, selyem, bársony, csipke, szalagok,tollak, virágok. Aprólékosan kidolgozottak, némelyik le is vehető. A babáknak nagyon szép kis arca van, a szemük nem festett, hanem igazi minike babaszem,szempillával. A cipőkék festve vannak a lábukra. Sok babához van kiegészítő: kalap, esernyő, kis táska. Mindenkinek van csipkés szárú alsója, meg alsószoknyája is. A hajuk vagy finom puha, természetes hatású, vagy fodrászolva, csigákba berakva-ki hogyan hordta anno.
Ezen a képen azt hiszem, mindenki szerepel, jó lenne mindnek tudni a nevét.


                  Nekem most öt ilyen kis apró hölgyecske van a gyűjteményemben, mégpedig ők:

                         Emma Bovary,  Gustave Flaubert:Bovaryné c. regényének főszereplője


Röviden: " Emma a férjéhez nem szerelemből, inkább kíváncsiságból ment hozzá,hogy megszabaduljon a családi ház unalmától.Titkos viszonyaiban sem lel kielégülést. Vergődik álmai és a kisszerű környezet között, mindig valami regényes eseményre vár, hasonlóan olvasmányélményeihez. A zárdában romantikus műveket olvas, majd hol vallásos, hol ateista propagandát, majd erotikus műveket.Emma romantikus fantáziáit következetesen meghiúsítja a gyakorlati élet.Flaubert arra használja ezt az egymás mellé helyezést, hogy mérlegelje mindkét témát.Emma szeszélyessé és nevetségessé is válik végül."
                                                                        ❁❁❁❁❁

                                  Marguérite Gautier, ő a Kaméliás hölgy A.Dumas regényéből

Marguerite egy híres párizsi kurtizán, aki beleszeret egy Armand Duval nevű fiatalemberbe, akivel vidékre is költözik, feladva csillogó párizsi életét. Idilljüket Armand apja szakítja meg, aki nem hisz a szerelmükben, és kéri a lányt, hogy szakítson a fiával, a csalág jó hírére tekintettel.Margarite visszatér régi életéhez, közben betegsége elhatalmasodik rajta, felemészti erejét a tüdőbaj. Armand későn tudja meg apja ármánykodását, és csak a lány halálára érkezik vissza.

❁❁❁❁❁

Jane Eyre, C.Bronte regényhőse


A tartalma annyira hosszú lenne, hogy csak pár mondatot teszek most ide róla.
Bár a történet a hősnő szempontjából happy end-del zárul, a regény ma is erőteljes kiállás a gondolkodó és becsvágyó nők mellett a viktoriánus világ fojtogatóan patriarchális légkörében. A szerző a regény nőalakján keresztül hatásosan érzékelteti a viktoriánus nő lehetőségeit.

❁❁❁❁❁


Elizabeth Bennet - Jane Austin regényéből-Büszkeség és balítélet

" Longbourn-ben , a 19. századi angol városkában él a  Bennet család.A közeli birtokot nemrég bérelte ki Mr.Bingley, és vele van barátja, Mr.Darcy is. A két gazdag, nőtlen férfi érkezése felvillanyozza Bennet mamát, aki öt lányát minél előbb szeretné férjhez adni. A következő bálon megismerkednek az új szomszédokkal. Bingleynek azonnal megtetszik a legszebb Bennet lány, Jane. A gőgös Darcy leereszkedően nyilatkozik a vidéki társaságról. Ezt meghallva Elizabeth, a legidősebb lány nem vele, hanem az egyik tiszttel, Wickhammel megy táncolni. Wickham a Darcy-birtok jószágigazgatójának fiaként együtt nevelkedett Darcyval, és most azt állítja, hogy Darcy részéről súlyos méltánytalanság érte őt.Jane és Bingley egymásba szeretnek, a büszke Darcy is beleszeret Elizabethbe, ami felkelti Bingley húga, Caroline féltékenységét. Caroline leveléből tudják meg, hogy a két férfi végleg távozik, visszamennek Londonba. Mrs.Bennet kétségbeesik, Jane-t szíven üti a hír, Elizabeth-et látszólag hidegen hagyja.
Néhány héttel később Elizabeth-et meghívják Lady Catherine de Bourgh házába, ahol újra találkozik Darcyval.A férfi a családi előítéletekkel nem törődve, megkéri a lány kezét, de olyan leereszkedően, hogy a büszke Elizabeth nemet mond.Egyébként sem bocsátja meg Darcynak, amit régen állítólag Wickhammel tett, és hogy Bingleyt elidegenítette Jane-től.Hazaérve Elizabeth megtudja, hogy húga, Lydia megszökött Wickhammel és ezzel szégyent hozott az egész családra.Darcy most már feltárja az igazságot Elizabeth előtt: Wickham egykor az ő húgát is meg akarta szöktetni, hogy megszerezze a Darcy-vagyont, ezért szakított vele.Ezután Darcy kényszeríti Wickham-et, hogy feleségül vegye a megszöktetett Lydiát, és megfelelő jövedelmet is biztosít nekik. Elizabeth örömmel fogadja a hírt és boldogan mond igen-t, amikor Darcy újból megkéri a kezét. Jane és Bingley is egymásra talál, Mrs.Bennet nagy megelégedésére."

                                                                          ❁❁❁❁❁


Lucy Honeychurch E.M.Forster-Szoba kilátással c. regényéből( szintén film is készült belőle)

 A Wikipédiában írják a regényről:"Az 1900-as évek elején egy fiatal,jó családból származó angol ifjú hölgy, Lucy Honeychurch először látogat el a ködös Albionból  napfényes Toscanába, Firenzébe. A Bertolini panzióban száll meg, ahol csak angolok szoktak szobát kivenni. A hely melegsége, a helyiek kedvessége nem csupán őt, de kuzinját és kísérőjét, Charlotte Bartlettet is elragadtatással tölti el. Lucy hamarosan  megismerkedik egy különc ifjúval, George Emersonnal, aki egy számára teljesen szokatlan, érzelmekkel teli bohém világot nyit meg előtte. A konzervatív Charlotte tanácsára azonban szinte menekülve indulnak Rómába, ahol Lucy összetalálkozik az álszent és sznob Cecil Vyse-szal, akinek közeledését már kuzinja  is jó szemmel nézi. Hazatérve Angliába azonban ismét Emersonék társaságába kerül, és ekkor Lucy már nem tudja magát kivonni a fiatal George hatása alól, leendő esküvőjével nem törődve, szinte aléltan merül el a szenvedély és szerelem csillogó óceánjában . " 

                                                                          ❁❁❁❁❁
Forster:Szellem a házban-Margaret Schlegel
Tolsztoj:Anna Karenina
Jane Austen:Büszkeség és balítélet-Elizabeth Bennett
Lawrence:Lady Chatterley
Az örökösnő-Catherine Sloper
Oscar Wilde:Lady Windermere legyezője-Margarida W.
Oscar Wilde:Az eszményi férj-Mabel Chiltern
Oscar Wilde:Bunbury,avagy jó,ha szilárd az ember-Cecily Cardew
Fortunata Izquierdo
Stendhal:Vörös és fekete-Mathilda de la Mole
Wharton:Az ártatlanság kora-Olenska grófnő
Jane Austen:Emma-Emma Woodhouse
Jane Austen Értelem és érzelem-Elinor Dashwood
Ibsen:Nora-Nora Helmer
Balzac:Eugenie Grandet
Balzac:Betti néni-Adeline
Henry James:Egy hölgy arcképe-isabel Archer
Henry James:A galamb szárnyai-Milly Theale
Henry James:Az aranyserleg-Maggie Verver, Charlotte Stant
Galdós:Fortunata és Jacinta
A Bostoniak-Verena Tarrant
Zola:Nana
Dickens:Szép remények-Estella Havisham
Juan Valera:Pepita Jimenez


Kiegészítés: Az első babákat 2009. júniusában adták ki. Az utolsókat pedig 2011-ben. Összesen 43 baba van a sorozatban, és további egy speciális kiadás: Izabela Łęcka


1. Emma Bovary

1. Emma Bovary

2.Marguerite Gautier

2.Marguerite Gautier

3. Jane Eyre

3. Jane Eyre

4.Margaret Schlegel

4.Margaret Schlegel

5. Anna Karenina

5. Anna Karenina

6. Elisabeth Bennet

6. Elisabeth Bennet

7. Chatterley

7. Chatterley

8.Catherine Sloper

8.Catherine Sloper

9.Lady Windermere

9.Lady Windermere

10.Fortunata

10.Fortunata

11. Matylda de la Mole

11. Matylda de la Mole

12. Oleńska grófnő

12. Oleńska grófnő

13. Emma Woodhouse

13. Emma Woodhouse

14. Anna Ozores

14. Anna Ozores

15. Nora Helmer

15. Nora Helmer

16. Eugenia Grandet

16. Eugenia Grandet

17. Lucy Honeychurch

17. Lucy Honeychurch

18. Isabel Archer

18. Isabel Archer

19. Millie Theale

19. Millie Theale

20.Cecylia Cardew

20.Cecylia Cardew

21. Jacinta

21. Jacinta

22.Verena Tarrant

22.Verena Tarrant

23.Nana

23.Nana

24.Eleonora Dashwood

24.Eleonora Dashwood

25.Maggie Verver

25.Maggie Verver

26. Sonia

26. Sonia

27. Chiltern

27. Chiltern

28. Elżbieta Fisher

28. Elżbieta Fisher

29.Estella Havisham

29.Estella Havisham

30. Pepita Jimenez

30. Pepita Jimenez

31.Fanny Ár

31.Fanny Ár

32. Teresa Raquin

32. Teresa Raquin

33. Daisy Miller

33. Daisy Miller

34. Anna Elliot

34. Anna Elliot

35. Tristan

35. Tristan

36. Mrs. Erlynne

36. Mrs. Erlynne

37.Helena Schlegel

37.Helena Schlegel

38. Kate Coy

38. Kate Coy

39.Gwendolen

39.Gwendolen

40.Charlotte Stant

40.Charlotte Stant

41.Izabela Łęcka

41.Izabela Łęcka

42. Barbara Niechcic

42. Barbara Niechcic

43. Maria Połaniecka

43. Maria Połaniecka
Forrás: internet, myvimu.com 


5 megjegyzés:

 1. Nem tudod hol lehet most ilyet szerezni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia :) őket már csak másodkézből lehet megkapni, hirdetéseket próbálj nézegetni, hátha sikerül találni.

   Törlés
  2. Szia! Amennyiben még érdekel,nekem van 13db eladó a sorozatból.

   Törlés
 2. Én is gyűjtöm adisneyseket is.Ha bárkinek van eladó ebből,vagy disneyből keressen itt:brigittabalogh@yahoo.com

  VálaszTörlés