2016. szeptember 14., szerda

Götz Fanni

Vannak annyira szépséges babák! Mégcsak nem is a művészbabákra gondolok most, mert ők aztán minden határon túl angyaliak tudnak lenni, pl. a Dianna Effner -babák. Mutatok kettőt, bár biztos vagyok benne, hogy ismeritek őket.


De nagyon szépek még a Götz babák is. Róluk olvasgatok pár napja.
 Leginkább a magyarországi gyártás érdekelt most.
Ezt találtam pl.

A Götz bababirodalmat Franz Götz alapította, aki a második világháború idején Erdélyből menekült Németországba. Negyven év kemény munka eredményeként a Götz név világhíres lett. A Götz-babák egyedülálló, új ízlést, divatot képviseltek a babavilágban. A Götz Budapest Kft. 1990-ben jött létre. Kezdetben német-magyar vegyes vállalat volt, három évvel ezelőtt azonban a német anyacég vált kizárólagos tulajdonosává. A magyarországi Götz-céget az hívta életre, hogy a legnagyobb felvevőpiac, az Amerikai Egyesült Államok olyan óriási megrendelést zúdított az anyacégre, amelynek teljesítéséhez nem volt elegendő kapacitása. A magyarországi gyár kezdetben 100 százalékban exportra termelt, később a hazai piacon is teret nyert. A babagyártásnak itthon nem voltak hagyományai. A munkatársak az újonnan létesített Götz gyárban tanulták meg a babakészítést, majd egyre önállóbban kezdtek dolgozni. Kialakult a magyar Götz-baba gyártási technológiája, létrehozták saját nagykereskedésüket, ami mellé rövid időn belül partnerboltok is felzárkóztak. Ma már több mint száz partnerboltjuk van. A Götz-világ páratlan varázsa a fentieken kívül azzal magyarázható, hogy bár volt olyan esztendő, amikor a Götz-cég profitja meghaladta a Mercedesét, a vállalkozás mind a mai napig családi műhely jelleggel dolgozik. Jóllehet a babák sorozatgyártással készülnek, a gyerekekben afféle érzést keltenek, mint amilyet a hajdani rongybabát készítő nagymamák és falovacskát faragó nagypapák okozhattak hajdani unokáiknak.
( 1999-ben írt cikk részlete a Cégvezetés lapból)

De nem is a játékbabák érdekelnének, hanem a porcelánbabák.Merthogy, olyan is van a Götz-nek.
Sőt, Magyarországon is gyártották őket pár évig, 1997-98-ban.

Na igen, és hogy miért is van ez az újabbfajta érdeklődésem?
Az a helyzet, hogy valahogy sorban minden kijelentésem megdőlni látszik :) Tipikusan, a sose mondd, hogy soha .

Sosem akartam porcelánbabát.Nem is tetszettek, sőt riasztónak éreztem őket.
Mert törékeny, mert csak porosodik, mert olyan régimódi, meg csak nézegetni való, leginkább százéves kanapékon fordulnak elő, és olyan kicsit bizarr az arcuk, stb, stb...
Haha.
Vajon ki üldögél itt mellettem, amikor most ezt írom? Igen, bizony, egy porcelánbaba 😀
A története pedig a következő: vagy két éve is lehet már, hogy a Vaterán, valahogy véletlenül megláttam őt, és csak újra meg újra megnézegettem. Valamiért nagyon vonzónak találtam. Jó drága volt, nameg ugye, porcelánbaba, és az nekem nem kell. De! HA.netán.mégis, akkor csakis ő. Csodás, rengeteg haja volt, és nagyon kedves kis arca, és nem az a szőke-pufók-kékszemű szokásos porcelánbaba arc révedő tekintettel. Nem volt ruhája sem, és olyan jó lett volna felöltöztetni.
De persze, végül nem vettem meg. Aztán el is felejtődött, és mindenféle más babák jöttek-mentek körülöttem. A hétvégén aztán, teljesen váratlanul megláttam, egy piacon árulta egy hölgy. Azonnal felismertem persze. Megmutattam a férjemnek is, csak úgy mellékesen: nézd, de kis aranyos ez a baba. Még akkor sem akartam megvenni. Aztán, addig-addig nézegettük, hogy végül döntöttünk, és hát...velünk jött haza :)
És imádnivaló :)
Götz Fanni lett a neve. Ő az a baba, akit az egész család elsőre befogadott, és mindenki szerint nagyon kis aranyos. Zárójelben: a Blythe babáról a legújabb hír, hogy már az országban van, de még valamit molyolnak vele. Belföldi feldolgozásra továbbítva   Remélem, már ő is hamarosan megérkezik. Hát, az a gyanúm, ő nem arat majd egyöntetű tetszést 😀
Fanniról sajnos egyenlőre nem tudok saját képet mutatni, technikai okkból :( de a neten kerestem ugyanilyen babákról képeket, azokból beteszek párat, hogy lássátok.
Majd aztán remélhetőleg, az igazi Fanni is jön képeken ❤️ nameg Blythe az ő szemeivel 🙄
Tehát, a netes képek:














Nektek is tetszik?

2 megjegyzés:

  1. Ez a baba csak amiatt nem tetszik, hogy porcelán, azaz törékeny. Jó másfél éve volt szerencsém egy gyűjtő babáit átnézni. Gyönyörű darabok, de sajnos nagyon soknak a keze és a lába el volt törve :( Diana Effner babái... Listás, jöhet bármelyik :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is a törékenység volt az egyik, ami miatt úgy éreztem, hogy nem. De egyrészt, a bjd-k miatt már nem olyan gond ez, hozzászoktam, hogy kellő figyelemmel kezeljem őket. És még egy, ez a baba mintha valami vastagabb, inkább kerámia szerű anyagból lenne. Hasonló a resinhez inkább, nem az a nagyon pille porcelán. A színe is csodaszép, és elég súlyos is.Remélem, nem kell őt a babaklinikára vinnem sosem :)

    VálaszTörlés