2018. január 24., szerda

Empanadas

Történt pedig, hogy láttunk egy jópofa videót, mindenféle finomságokkal töltött párnácskák készítéséről. A jégkocka készítőt kibélelték egy tésztaréteggel, az így nyert lukakba került sonkás-sajtos, darálthúsos,ilyen-olyan töltelék. Rá a másik réteg tészta, majd az egészet kiborították egy deszkára. Elvagdosva, tepsiben sütve, kencékbe mártogatva... hmmm nagyon finomnak tűnt.
Anya, csináljuk meeeg!
Mivel a tészta receptjét nem adták meg, keresgéltem a neten, és találtam is.

Empanadas néven, ezerféle variációt.

Ez a töltött táska eredetileg Peruból származik, de a spanyolok is  szeretik nagyon készíteni, mindenféle verzióban. Tölteléke lehet a klasszikus darált marhahúsos, vagy zöldséges, gombás, spenótos,sajtos-tejfölös,sonkás,stb, szinte végtelen a sor. Lehet édesen is készíteni, túró,lekvár,gyümölcs,befőtt. Csak pár lehetőség a rengetegből. Hozzá pedig valami mártogató illik, ami szintén sokféle lehet, paradicsomos,kapros-joghurtos-fokhagymás,vagy akár humusz is. Sütik bő forró olajban is, de lehet tepsiben sütni, nekem ez a szimpatikusabb.

Mi ezt a receptet készítettük el:
Tészta:  30 dkg liszt
              kb egy tk. só
             12 dkg vaj
             1 tojás
             1 tk ecet
             langyos víz

A lisztet megsózva, belemorzsoltam a margarint(most nem volt vaj éppen) A közepébe öntöttem a felvert egész tojást, meg a langyos vízzel elkevert ecetet. Összegyúrva közepesen kemény tészta lesz.Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.

Közben elkészítettem a töltelékeket.
 Húsosat a családnak. Ehhez darált pulykahúst pirítottam egy fej hagymával és 3 gerezd fokhagymával. Só, bors,kakukkfű, pirospaprika, oregánó, bazsalikom, na meg az elmaradhatatlan gyömbér került bele. Kevés vízzel felöntve párolódott.

A másik töltelék spenótos: Leveles fagyasztott spenót olajon dinsztelve fokhagymával, borssal,sóval. Pár perc kell neki csak. Végül kevés reszelt sajtot kevertem bele. Ilyen belül:
Elkészültek a töltelékek, jöhetett a mutatvány. Na, és itt hagytuk aztán annyiban a jégkockás videó követését. A mi jégkockagyártónk ugyanis mélyebb lukú(szabályos kocka, nem az a nagyobbacska téglalap) a tészta nem akarta jól kibélelni, szakadozott, végül aztán hagytuk ezt a verziót, és visszatértünk az eredeti formához.
Az Empanadas töltéséhez kinyújtottuk a tésztát kb 2mm vékonyra, bögrével korongokat szaggattunk belőle. Középre jött egy adag töltelék, körben be kell kenni vízzel, hogy összeragadjon. Majd félbehajtottuk, lenyomkodtuk, és egy villával körben megmintáztuk. Volt, amelyiket klasszikusabban, a félköríven valahogy befonogattam, hát, gyakorolni kell még :D
Készültek húsosak, spenótosak, meg keverve is, husi-sajtos spenóttal. Ez ilyen belül:

Némelyik érdekes formát öltött.
Sütőpapíros tepsire téve, tojással kenve, 180-200 fokon 20 percig sültek.
Segítőm ❤️ most már ilyet is tud készíteni :D
Bazsalikomos paradicsomszósszal ettük. Ez itt a spenótos éppen.
                                                             Nagyon FINOM LETT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése