2014. október 30., csütörtök

Happy Halloween, töklámpa készítése

Közeledik okt. 31-e. Én itt most nem a Halottak Napjáról szeretnék írni, meg a szomorúságról, elmúlásról, arról majd máskor.
Most a HALLOWEEN a téma, abból is egy-két részlet :)
Angolszász területeken a Halloween ünnepének nélkülözhetetlen dekorációs kelléke  sötétben kísértetiesen világító töklámpás. Valójában azonban nem is angolszász, hanem kelta eredetű a dolog, a kifaragott, és belülről megvilágított tök készítése az ősi kelta hagyományokból ered.Eleinte az aratási ünnepekhez kapcsolódott, majd jóval később vált csak az Egyesült Államokban a Halloween szimbólumává. Mi egyszerűen az ősz jelképének is tekinthetjük, vagy simán őszi dekorációs elemnek.

Most a töklámpa készítéséről találtam egy jó leírást, sok jópofa képpel, néhányat megmutatok közülük.
 Lehet vidám, ijesztő, vicsorgós, egymást megevős, készülhet késsel vagdosva, vagy fúróval fúrogatva a lukakat. A lehetőségek meg az ötletek száma végtelen!
Mécses bele, és jöhet a sötééééééét !!!! Hu-huuuu!

pumpkin.jpgmegevős:
recycleapumpkin.jpg

Ez pl. egy  fúrós: pumpkin-twinkly.png

Világítós-rémisztgetősek: pumpkin16.jpg

pumpkin17.jpg (Képek a Színes Ötletek blogról valók)

 Sablonokkal is lehet dolgozni, bármilyen képet (egyszerűt) rá lehet rajzolni a tökre, és kivágni.
Nem érdemes túl kicsi tököt venni, mert az hamar összeszárad, megég a mécsestől, és nem örülhetünk a műnek sokáig.Tartósabbá tehető néhányötlettel:tartsd hűvös helyen , kertben, erkélyen, az ablakban kívül. A kivágott felületeket vazelinnel bekenve, szintén tartósabb lesz. Ha a tök kezd fonnyadni,  10 percig áztasd egy vödör vízben, hogy legalább részlegesen visszanyerje hidratáltságát. Ezután a művelet után még minimum egy hétig ki kell tartania.

Letölthető Halloween tökfaragó sablonLetölthető Halloween tökfaragó sablon
  

 töklámpásokfoto:William Warby

 

Jó készülődést, farigcsálást!


HAPPY HALLOWEEN !
Ha valakit érdekelne az eredete, kicsit részletesebben:

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.
Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.
A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe és a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból, valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.
Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án).

***********************************************************

4 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötletek! Én ma este már el is kezdtem a gyerek ijesztgetését egy Mici mackó Hallówuclis mesével, amitől alig akart elaludni, és holnap folytatjuk tök faragással. Majd választunk egy mintát ezek közül:-)

    VálaszTörlés
  2. Hallówucli?? Ez komoly? Volt az a muclik és wuclik, arra emlékszem még :) Majd muti meg na tököt, biztosan jó lesz.

    VálaszTörlés
  3. Tudtad, hogy a tökfaragásnak magyar gyökerei is vannak? Épp most olvastam róla.
    http://antikcsipke.blogspot.hu/2014/10/lassan-sajnos-elfelejtodik.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, el is olvastam őket :) a Salamonos mondás ismerős is volt, csak nem tudtam, honnan ered :)

      Törlés