2017. június 12., hétfő

Ki a következő?

Itt a dilemma,hogy ki legyen az, két hasonló baba közül kellene eldönteni, melyik jöjjön hozzánk lakni.
Ez a kettő pedig:Tangkou vagy Pullip.

Mindkét baba kb egyforma méretű, 31-32 cm magasak, külsőre eléggé hasonlítanak: nagyobb fejecske, nagy szemecskék, jól mozgó, ízületes test.

A Tangkou szó jelentéséről annyit találtam, hogy kb kínai édesség-nek lehetne fordítani.

Tangkou babák közül, most háromféle olyan kapható, akinek levehető, parókás haja van.Nekem ez fontos szempont, a bjd babákhoz szokva, szeretem, ha változtathatok ezt-azt a babákon :) a többieknek ragasztott, vagy tűzött a hajuk.A parókásakat nézve:
Egyikük egy vámpír, a ruhája tetszene, de az arcát át kellene festenem.
Másik a Grace baba, neki sem a jelenlegi haja, sem a ruhája nem tetszik, így maradna Loli, akinek a lolita ruhája, hát, határeset, de a baba cuki.

A Tangkou babáknak, a Blythe babákhoz hasonlatosan, négy színű a szemük, és az állása is hasonló, elöl-jobb-bal. Csak náluk a mozgatás nem zsinórral történik, hanem kis pöckökkel a fej hátoldalán.
Viszont, beállítható csukott szeműre is, amit a Blythe-nál külön operációval lehet csak megoldani.És, a babáknak különböző, jópofa színűre és mintájúra festett szemhéjuk van.


A Pullip baba arca, főleg a szája másabb , neki kis pici szája van a Tangkouhoz képest.

A szeme csak egyféle színű, viszont egyenként mozgatható, szintén a fej hátulján lévő pöckökkel.Azt hiszem, minden tekintetben kicsit jobb minőségű az egész baba.
Sajnos, egyiket sem volt még alkalmam élőben látni,fogdosni, így nehezebb a döntés.
2003. óta kiadtak nemcsak rengeteg Pullip-változatot az évek alatt, hanem többféle babát is, így van barátja, húga, annak a barátja, és még nem tudom, kik .
Felmerült egy kérdés itt is, hogy van-e jelentése a Pullip szónak?
És, igen!
Pullip baba és minden barátja nevei jelentenek valamit. Sőt, gyakran a dobozukon megtalálható a nevükre utaló kis motívum, pl. Pullip dobozán oldalt egy kis levélke, Taeyang dobozán pedig egy nap, stb.
Ilyen szép neveket kaptak a babák :
Pullip 풀잎 Levél
Namu 나무 Fa
Taeyang 태양 Nap
Dal 달 Hold
Byul 별 Csillagok
Isul 이슬 Harmat
Yeolume 열매 Gyümölcs

Máshol azt olvastam, hogy a Pullip jelentése: fűszál. Ez annyira aranyos, és illik is a babához, olyan kis vékonyka, kecses tényleg, mint egy kis Fűszál. Megint máshol azt, hogy Szár, mint a növény szára. Ez is illik rá tulajdonképpen.

Pullip babát többféle testtel gyártották már az idők során. Ezen a képen a négyféle típus látszik.
Itt pedig a Tangkou és a Pullip baba  egymás mellett, csak a hasonlóság érzékeltetése miatt megint ruha nélkül.
A képek sajnos, nem sajátok, az internetről keresgéltem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése